Om konsekvenser

Ibland kan vi ana, ibland blir vi helt överraskade när vi ser vad konsekvenserna blir av en viss handling vi gör.
Allt vi gör, allt vi säger inverkar på omgivningen på ett eller annat sätt, antingen vi vill det eller ej.
Vi menar en sak, har en viss avsikt, men resultatet blir ibland något helt annat. Då är det tur att vi kan förklara oss, kanske säga förlåt, kanske göra annorlunda.

Därför bör vi, när vi utsätts för något som känns negativt, stanna upp och fråga oss vad som ligger bakom agerandet som påverkade oss? Och oftast hittar vi en högst förståelig orsak.

Många människor har en tendens att direkt "gå i taket", bli arga, skälla ut och förkasta utan att ens tänka tanken på att det kanske någonstans finns en förklaring, en orsak till varför en person gör som den gör. Många människor ser bara de negativa konsekvenserna för dem själva och utgår helt och hållet ifrån det, men sanningen är den att en människa ofta säger och gör saker utifrån sina egna preferenser utan särskilt mycket tanke på vad det kan innebära för andra. På så sätt är vi alla egoister,,, eller "var och en är sig själv närmast", om man vill uttrycka det så.
Och vi kan inte heller alltid tänka oss för i allt och förutse alla konsekvenser, men ibland kan det vara bra att tänka ett steg längre och kanske fråga sig:

Vad kan det innebära för mig och andra om,,,

,,, jag berättar just den här saken för just den här personen?
,,, jag involverar den här personen i mitt liv på just det här sättet?
,,, jag lovar något jag inte kan hålla i just denna situationen?
,,, jag agerar på ett visst sätt i en viss situation?


Förhållandevis få människor gör saker bara för att djävlas i jämförelse med hur många som blir beskyllda för det. Därför väljer i alla fall jag att tro att det finns en orsak, en vettig förklaring till saker som görs och sägs och som jag inte förstår, tills motsatsen är bevisad.

Kommentarer

  1. man skall alltså tänka efter före

    kram
    A

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det skadar aldrig att hejda sig och tänka efter. :)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Helt sanslöst!

Tack för allt, min fina pälskling

Två blev en