I fädrens spår på nationaldagen

 Nationaldagen inleddes med att Teo och jag tog bilen till ett friluftsområde där vi gick en liten runda. Teo fick bada tassarna i sjön på väg tillbaka till bilen och det var han mycket nöjd med. 



Efter en liten lunch lämnade jag pälsklingen hos hundvakten och drog iväg ensam på ett litet äventyr. Målet var Torpa stenhus där de, dagen till ära, hade guidade specialturer med Gustav Vasa-tema. Detta lockade historie- och släktforskningsnörden inom mig och jag blev inte besviken. Proffsig rundtur och all personal var klädda i medeltidskläder. I olika rum dök olika historiska karaktärer upp och inflikade berättelser, från kökspigorna i källaren till de fina damerna i riddarsalen. Riktigt bra. 

Torpa stenhus har rötter från 1100-talet även om själva borgen byggdes något senare så här finns historia så det skvätter om det. Det har aldrig sålts utan gått i arv i släkten i sjutton generationer. Imponerande. Jag låter bilderna tala. Klicka på dem för större format. 


Borgen med sina vackra omgivningar



Kapellet



Kapellet



Renässanstaket i en av salarna

Pampig dörröppning

Bord från 1500-talet där Gustav Vasa möjligen avnjöt en stor middag
.


Det var på Torpa som Gustav Vasa förlovade sig med Katarina Stenbock som blev hans tredje fru. Han var då 56 år och hon var 17. Hon var redan förlovad men den förlovningen bröts hastigt för kungen sa ingen nej till. De gifte sig senare på Vadstena slott. Äktenskapet var barnlöst. Katarina var 25 år gammal när Gustav Vasa dog. Hon gifte aldrig om sig, helt enkelt för att hon då hade förlorad både arv och ställning som änkedrottning. Det sägs att Katarina bar änkedräkt resten av livet. 



Gustav Vasa med fru nummer tre. 

Katarina i änkedräkt


Sängen som Gustav Vasa sägs ha sovit i på Torpa. Ingen har fått sova där sedan dess. 

Gobelänger skänkta av Gustav Vasa till familjen Stenbock.





Modernt värre! De hade t o m toa inomhus!




Stenbockska vapensköldar










Man kan inte bara traska i de breda slottstrapporna utan även inne i husets breda väggar. Det var bitande kallt i hela huset. Kan inte ha varit kul att bo där på vintern! 



Trappan upp till vinden. Jag avstod den. 

Trappa i väggen mellan våningarna. Den gav jag mig på. Synnerligen obekväma trappsteg. 




Efter att ha traskat upp och ned genom hela stenhuset började mitt knä protestera ordentligt så jag lämnade huset och upptäckte att jag var hungrig. 
Det är bäst att tillfället i akt eftersom min matlust, som försvann förra sommaren, ännu inte kommit tillbaka. Så jag dök in på restaurangen intill och avnjöt varmrökt lax med kall sås. Det var mums. 

Nöjd med dagen gick jag mot parkeringen och då fick jag mig ett skratt. Stackars gamle svarten hade fått sällskap av lyxfordon på båda sidor och såg tämligen malplacerad ut i det gänget. 




Kommentarer

  1. Härligt …här väntar jag på att T ska vakna upp från narkosen 🙏🏼 ska ringa om en timma igen…. O se hur det går o hur han mår. Torpa stenhus där har jag vart en gång

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller alla tummar för T, vännen.

      Radera
    2. Var du nere i fängelsehålan under köket? Där köksorna "tappade" mat genom springorna i trägolvet ner till dom som satt fängslade.

      Åhhh, en Ford GT40, en av mina drömbilar.

      Radera
    3. Jajamensan, det var jag. Svinkallt och ruggigt där nere. De hade en utställning där om brott och straff på medeltiden. Ruggig läsning.
      Jaha, en sån, haha! Kan inte mycket om såna där bilar. :)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Helt sanslöst!

Tack för allt, min fina pälskling

Två blev en