Braincancer awarness

 Med posten idag fick jag armbandet jag beställde från Hjärnfonden. 



Hjärntumör är en överjävlig sjukdom! Alla hjärntumörer är inte cancer men drabbar den som är sjuk och de anhöriga nog så illa ändå. Från hjärnan styrs ju liksom allt och beroende på var tumören sitter kan en mängd symptom uppkomma. 

Afasi, känselbortfall, syn- och hörselrubbningar, dålig balans, minnesproblem, ljud- och ljuskänslighet, hjärntrötthet, humörförändringar, personlighetsförändringar, känslomässiga störningar, krampanfall, förändrad verklighetsuppfattning, depression, koncentrationssvårigheter, kraftlöshet och muskelsvaghet, huvudvärk, yrsel, illamående och mer. 

Hjärntumörer är ett jävla elände och den värsta sortens hjärncancer är Glioblastom, som Lasse hade. 

Mot Glioblastom finns inget bot. Ingen överlever en sådan tumör och prognosen är grymt dålig t o m med behandling. Allt som finns att göra syftar till att stoppa tillväxten och i bästa fall få tumören att krympa. Men det är bara tillfälligt. Det är bara en tidsfråga innan den börjar växa igen. Det är en mycket aggressiv tumör som tenderar att bli resistent mot behandling. 

Cancerforskningen har gått framåt oerhört på senare år, tack och lov, och det pratas mycket om hur många som kan botas och som överlever. Det pratas så mycket om det att många blir vilseledda och tror att all cancer kan botas. Men så är det inte, tyvärr. 

Jag upplevde det i en hel del kommentarer i början av Lasses sjukdomstid. "Det här klarar ni", "såklart fixar det sig", var kommentarer som kom och så den lite mer frågande "men han kommer väl att bli frisk eller?"

Från Glioblastom tillfrisknar man inte. Om man tål den tuffa behandlingen kan man förlänga livet med x antal månader. Tyvärr var Lasses tumör ganska stor redan när den upptäcktes och han klarade sig inte ens till den gräns som är medeltal för överlevnad, nämligen ca 18 månader. 

Jag tycker det behövs mer medvetenhet om detta. Därför köpte jag armbandet och bidrog med en liten summa till Hjärnfonden på kuppen. 

Kommentarer

  1. Så är det ..och den T har i den graden 2 på gränsen till 3 är malign förklarade onkologen i och med att den återkommer så snabbt och de mutationer han har motverkar varann och brukar inte komma som hjärntumörer utan de ses i leukemi mm. Tumörsorten sätter inte heller metastaser utan endast kirurgi finns att tillgå men det går heller inte att öppna hjärnan hur många ggr som helst. T har i princip alla de symptom du räknat upp förutom afasi däremot får han leta efter ord så det blir ju en form av afasi, förändrad verklighetsuppfattning, illamående, yrsel och huvudvärk. Idag fick jag besked om att en av mina kusiner bara 43 år gått bort den 1 april i hjärntumör… han har haft sina lika länge som T. Vi vet att de tumörer T har kvar i bak växer och ny MR 29/4 en lördag en dag innan T fick sin diagnos för 4 år sen. 😢

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Helt sanslöst!

Tack för allt, min fina pälskling

Två blev en