Det är skillnad på blåbär och lingon

Världen är turbulent i dessa dagar. 
Mycket händer, många människor lider, andra människor hatar, debattens vågor går höga. 
I inlägg och kommentarer märker jag ofta en total förvirring över ord, begrepp och etiketter som vi använder på det ena och det andra för att klargöra vad och vem vi pratar om. 
Missuppfattningarna blir både stora och många. Så jag tänkte presentera en liten ordlista över ord som ofta används just nu.

Flykting = en person som flyr för sitt liv och inte kan bo kvar i sitt land. Flykten kan bero på förföljelse p g a ras, religion, nationalitet, politik, kön, sexuell läggning m.m.

Invandrare = en person som invandrar (immigrerar) till ett annat land. Orsakerna kan vara arbetstillfällen, att anhöriga redan finns i landet eller att man inte kan bo kvar i sitt land. En flykting är alltså en invandrare, men alla invandrare är inte flyktingar.

EU-migrant =  en person som använder sig av rätten till fri rörlighet inom EU. Denna rätt innebär att man kan resa till och uppehålla sig max tre månader i ett annat EU-land. Syftet är att underlätta turism, studier och arbete.

Muslim = en person som har islam som sin religion.

Islamism = den politiska delen av islam som har många grenar. Inom islamismen finns allt från demokratiska partier och extremistiska militanta grupper.

Rasism = en tro på att människor ska delas upp i olika raser och att vissa av dessa står över andra. Ordet används också för uppdelning när det gäller kultur och religion.

Antirasism = ett samlingsnamn på olika grupper/personer som är emot rasism.

Terrorism = våldshandlingar i syfte att åstadkomma förändringar av politisk art eller av annan anledning försöka framtvinga förändring genom skrämseltaktik.  

Extremism = kompromisslös strävan att framhäva en åsikt eller ideologi, ibland med brottsliga medel.


Vänsterextremism = politik med revolutionär ideologi som förs längst till vänster på den politiska skalan. Vänsterextremister vänder sig ofta mot etablissemanget och personer de anser tillhör detta. De driver aktioner mot etablissemanget av ekonomisk, politisk och social art.

Högerextremism = antidemokratiska rörelser längst till höger på den politiska skalan. Rasism är en gemensam nämnare och nationalismen är dessa rörelsers ideologi. 





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Helt sanslöst!

Tack för allt, min fina pälskling

Två blev en