Nu är det kokta fläsket stekt

Ja, valfläsket alltså. :D
Varje gång, i valrörelsens sista skälvande timmar, förvånas jag över hur mycket skit det går att gräva fram och kasta.

Ja, månaderna dess för innan med förresten. Därför lyssnar jag sällan på debatterna strax före ett val, det är mest pajkastning och överdrifter och retorik, retorik, retorik.

Det finns mängder av olika retoriska varianter för att vinna röster. De har fina namn som jag inte tänker gå in på, men några vanliga metoder är att ...

... försöka framhålla sig själv i bättre dager genom att kasta så mycket skit som möjligt på övriga partier. Det kan också vara ett effektivt sätt att skrämma osäkra väljare genom att berätta hur "fruktansvärt hemskt" livet kommer att bli om inte den som säger detta får din röst. :)

... ställa två aktuella frågor mot varann som om det vore den enda lösningen på ett problem. T ex att våra gamlingar har det så dåligt därför att våra interner har det så bra. Den som tänker lite längre än näsan räcker inser att det kanske finns pengar att hämta nån helt annan stans? ;)

... framhålla den stora syndabocken. D v s en specifik grupp får skulden för allt från ekonomiska kriser till arbetslöshet. M gjorde det med de sjuka, SD gör det med invandrarna och F! med männen.

... göra tvivelaktiga statistiska jämförelser som utfaller till sitt partis fördel. Kom ihåg att det alltid går att hitta statistik som visar det motsatta också!

... prata så obegripligt att gemene man inte förstår. Det gör folk osäkra och får politikerna att låta oerhört avancerade och imponerande.

... ja och sen det vanligaste då. Att aldrig någonsin svara "ja" eller "nej" på en enkel fråga, utan brodera ut texten tills alla har glömt vad ursprungsfrågan egentligen var!

Det finns en väldigt massa fler exempel, men jag ska inte trötta ut er med att skriva mitt längsta blogginlägg någonsin på detta. :D

Har du inte röstat ännu och inte bestämt dig? Ta en snabb titt på de olika partiprogrammen, det hinner du före söndag.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Helt sanslöst!

Tack för allt, min fina pälskling

Två blev en