Om att kasta sten och bränna bilar

På tv ser man finfina experter med djupa funderingar över vad som gått fel när ungdomsgäng bränner bilar och kastar sten. De förklarar problemen ur genusperspektiv, integrationsperpektiv, ekonomiska perspektiv, arbetslöshetperspektiv och gud vet hur många andra perspektiv. Och visst är det ett komplext problem med många bakomliggande orsaker.

Några framhåller att det är synd om ungdomarna,,, och det är det säkert. Det är synd om många människor som inte har det bra.

Nyss läste jag någon som skrev att dessa ungdomar var utsatta för "systematiska trakasserier av polisen". Jo, tjena! Kom ner på jorden, hörru! Med tanke på polisens arbetsbörda är "systematiska trakasserier" det sista de har tid att ägna sig åt. *tar mig för pannan*
Om man nu inte räknar åsynen av en polis som "systematiska trakasserier" då? Undrar om det var samma person som skrek om "fler poliser på gator och torg" för några år sedan?

Men,,, oavsett orsaker och hur synd det är och hur illa det är ställt i stadsdelen man bor i,,, så är det inte ok att göra det som dessa ungdomar gör!

Du må vara bitter över att du är arbetslös, men att begå kriminella handlingar underlättar inte din situation på arbetsmarknaden,,, tvärtom! Vem vill anställa en bilbrännande stenkastare? Det finns så många mer pålitliga personer att anställa före dig. Nu står du sist i kön.

Du må vara sur på hela samhället och less på tillvaron och vill jävlas i största allmänhet. Det får du inte! Du ska ge fan i att kasta sten och starta bränder, det borde du lärt dig för längesen!

Du må komma från de vidrigaste förhållanden och ha haft den jävligaste uppväxt någon kan tänka sig. Att förstöra för andra är inte ok i alla fall!

Din mamma, vilken sorts mamma hon än är, har inte burit dig i nio månader och kämpat i timmar för att föda dig till världen för att du ska kasta sten och bränna bilar! Hon hade säkert hoppats på mer än så från din sida!

Alla människor har ett val och det valet kan vara mycket svårt att göra, men inte omöjligt. Du kan välja att göra bort dig och bete dig som en idiot, till ingen nytta. Eller åxå kan du välja att låta bli. Du kan åxå välja att göra något konstruktivt, om än bara en liten sak, för att förändra just din situation till det bättre.

Att få hjälp och stöd i livet och i sina val underlättar förstås. Men just nu har vi en regering som inte är intresserad av att hjälpa de svaga i samhället, så sorry, du får klara dig så gott det går. Kasta sten och starta bränder ingår inte i "så gott det går". Bättre kan du!

Det är ditt liv, dina val,,, och jag vet att livet inte är lätt. Men ingenting, ingeting alls, blir bättre av att bära sig ohyfsat åt och förstöra för andra!



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Helt sanslöst!

Tack för allt, min fina pälskling

Två blev en