Apropå källkritik

Eftersom jag hört både bu och bä om sidorna Expo kontra rasistiska sajter, vilka står i politisk motsats till varann, gjorde jag lite egna efterforskningar och kom fram till följande: 

Expo grundades i en vänstermiljö men är idag partipolitiskt obunden och har numera stöd från många olika håll i samhället.
De enda jag sett kalla Expo för vänsterextrema är Avpixlat och människor med uppenbart rasistiska åsikter på Flashback.

Vid sökningar på Expo´s ansvariga och medarbetare har jag hittat:
Utbildade journalister, en vänsterpartist och en aktiv inom en rörelse mot barnpornografi.

Har Expo en koppling till AFA? Jag har inte hittat några bevis för detta men dock diverse antydningar från tvivelaktiga källor.


Avpixlat: Öppet Sverigedemokratiska, två ansvariga har skulder på hos KF, en är f d vänsterpartist.

Min slutsats: både Expo och Avpixlat/Fria tider har sin ”svans” av oseriösa och våldsbejakande anhängare. 
Vad jag dock kunnat läsa mig till tar Expo öppet avstånd från extremism och avvisar de anhängare som uppvisar sådana tendenser. De högerextrema sajterna gör det inte.

Följande skillnader har dock slagit mig:
-          Expo har en tydlig redovisning av sina medarbetare och vilka positioner dessa har.
-          Avpixlat har en lista över kolumnister. Ansvarig utgivare m.fl. var betydligt svårare att hitta.
-          På Fria tider hittade jag ingen uppgift om medarbetare alls.
-          Expos ev kopplingar till AFA och övrig vänsterextremism är svåra att hitta. Endast exempel på korta samarbeten bakåt i tiden kunde jag finna.

-          Det var desto lättare att hitta många samarbetspunkter mellan Avpixlat , Fria tider och rasistiska/nationalistiska personer och rörelser. Faktum är att de själva, SD och övriga organisationer med liknande ideologi verkar samarbeta väldigt tätt och nära. Det är också helt uppenbart att SD har sina rötter i nazism och extremism.
    
    


Efter allt detta läsande är det, för mig, uppenbart att man kan inte till 100% lita på någon av sidorna men att Expo ger intryck av att vara oerhört mycket mer seriösa än sina motståndare. De är öppnare, för debatt med fler sakliga argument och går väldigt sällan till personangrepp till skillnad från de högerextrema sidorna, där personangrepp och generaliseringar haglar tätt.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Helt sanslöst!

Tack för allt, min fina pälskling

Två blev en