Men vet hut, för h-e!!

”Vad? Vem? Varför?”, undrar du säkert nu, kära bloggläsare.

Jo, nu är jag så trött och less och sitter här och funderar på att ta en rejäl paus från facebook. Mitt vanligtvis långa tålamod börjar liksom komma till vägs ände.

Det här blogginlägget tenderar att bli långt. Har du ork nog att läsa eller gör du hellre ännu ett meningslöst test på facebook?

Först en historisk tillbakablick. En gång var Sverige ett fattigt land. En gång levde vi i största armod. Folk dog av svält, sjukdomar och umbäranden. Ca en miljon svenskar utvandrade till Amerika och en hel del till andra länder i hopp om att överleva och rent av få det bättre. 
Vissa blev lurade av oseriösa människor som lovade guld och gröna skogar. En del dog på båtarna som skulle föra dem till ett bättre liv. För vissa gick det bra, för andra, som t ex min morfars far, gick det sämre. Han återvände hem efter nio år och det enda han hade med sig var sin amerikakista och den var tom, men han överlevde iaf. (Den är inte tom idag, den står här hemma hos mig full av tyger, tack Johan Alfred!) 
Många svenskar blev illa sedda i det nya landet. De ansågs vara lata, dumma och ohygieniska. Googla på Swede Hollow, så kan du läsa om detta. Jag kan bara hoppas att du är smart nog att se parallellerna?

Hemma i Sverige var det minsann ingen som hjälpte oss. Vår svåra tid inträffade före hjälporganisationernas. Var det missväxt fick man svälta, så var det bara. Och inte fanns det internet som kunde sprida kunskap om katastrofen heller! ;)

Sen fick vi det bättre och bättre. Och uppenbarligen ”mera bra” än många kan hantera.
Och efter denna snabba återblick är vi tillbaka i nutid. Sverige 2015.

Det är förbluffande att så många verkar tro att Sverige 2015 är en egen planet!!
”Vi har inget Sverige längre”, får man höra. ”De kommer hit och förstör vårt land!”
Precis nu har vi en utländsk neurokirurg som jobbat på att lära sig svenska och som nu tänker lämna Sverige eftersom det tar för lång tid att få tillstånd att arbeta här. Jag antar att du, som är emot invandring, jublar, eller? Själv tycker jag att det är en stor förlust för landet. Vi hade behövt honom här. 
Förresten antar jag att du, just du, aldrig äter pizza heller?

Nu ska vi nog börja den grundläggande kunskapen att det är skillnad på äpplen och päron.

Vad är det som stör dig så in i h-e? Är det kriminaliteten? Ja, men då är du ju irriterad på kriminella. Eller spelar det någon roll för dig vilken nationalitet personen som snor din bil har? Blir du mindre arg om det är en svensk som snor den än om det är en italienare, t ex? Om så är fallet bör du allvarligt fundera över dina egna reaktioner!

Låt oss säga att du är arg på människor som begår brott. Punkt. Det är jag också. Så vad bör göras åt kriminaliteten? Det är en intressant fråga! Mycket mer intressant än vilket land den kriminella personen kommer ifrån. Själv vill jag ifrågasätta den fria rörligheten inom EU. De som tjänar mest på den verkar vara kriminella ligor som reser kors och tvärs på sina stöldturnéer. För hur svårt är det att visa sitt pass om man är en hyfsat hederlig person?
Det ultimata vore att låta kriminella personer avtjäna sina straff i hemlandet. Straffen och fängelserna är så enormt olika i olika länder. Här i Sverige är vi hyfsat snälla mot kriminella och ett fängelsestraff i Sverige är rena semestern för dem som har annat att jämföra med. Inte för att jag tror att någon blir en bättre människa av dåliga fängelser men den som väljer att bli kriminell har i alla fall gjort ett val, till skillnad från offret.

Eller är det rumänska tiggare du stör dig på? Varför det? Har de förolämpat dig? Försökt attackera dig? Ja, det har säkert hänt, men de flesta sitter bara där. Jag har frågat ett antal personer varför de stör sig på tiggare och inte en enda har kunnat komma med ett vettigt svar. ”Jag vet inte”, svarar de oftast. I så fall är det dags att ta tag i sig själv och fundera över sina egna reaktioner och värderingar. Tiggaren som sitter utanför din livsmedelsaffär gör det nämligen inte för att reta dig, hör och häpna. Den personen har ingen relation till dig alls och världen kretsar inte kring dig, så tagga ner och titta bort om du tycker att det är det bästa du kan göra.

Ja och sen har vi då alla som på facebook delar allt negativt de bara kan hitta om människor av andra nationaliteter. Ni hugger på allt, utan källkritik och delar gärna tillrättalagda artiklar som bara levererar en del av sanningen. Hur orkar ni? Och tror ni verkligen att folk av ett speciellt slag är så extremt dåliga? Är ni så korkade att ni ser allt i svartvitt och dömer ut hela nationer av folk för att några bär sig illa åt? Upplysningsvis var det precis vad som hände i Swede Hollow  (se ovan). Det är bara det att det hände för ca 150 år sedan… menar du att du står kvar och stampar på slutet av 1800-talet nånstans? Inte så värst imponerande,  måste jag säga.

Sverige är inte en egen planet, avskild från resten av världen. Vi har bara låtsats det under långa tider. Nu har tiden kommit ikapp oss. Vi är en del av världen. Välkommen till nutiden! Vi är inte på långt avstånd från de där konstiga som vi trodde fanns på andra planeter. De lever på samma klot som vi. Och många av dem behöver hjälp. Nu! Och vi lever här och nu. Inte i det förgångna och inte i framtiden. Det som händer nu är vad vi har att förhålla oss till.

Men du sitter där i din bostad med mat på bordet och gnäller! ”Vet hut!”, säger jag till dig. Förutom negativa nyheter om andra nationaliteter brukar du dela saker som visar att ”det var bättre förr” och inlägg om hur bortskämda ungarna är idag. Men det ska jag säga dig! Det finns ingen mer bortskämd än du!

För det är inte självklart att födas i ett land som Sverige! Det är inte självklart att ha mat på bordet och tak över huvudet. Vem har sagt att just du ska ha det så bra förspänt? 
Du har haft en jävla tur som fått förmånen att födas i Sverige. Du har haft en jävla tur som fått leva i ”den skyddade verkstaden Sverige”, kanske under många år, i alla fall om du är lika gammal som jag.  Så visa lite vanlig jävla tacksamhet, tack! För du är väl inte lika ouppfostrad som du beskyller dagens ungdom att vara?

Jag är så in i bänken trött på gnälliga kommentarer om att ”men det får man inte säga för då är man ju rasist”! Du får säga vad f-n du vill för i det här landet har alla rätt att uttrycka sin åsikt. Men om du tycker synd om dig själv för att nån annan säger emot, är du helt fel ute. Då är du bara patetisk! För andra har nämligen också rätt att uttrycka sin åsikt! 
Du får vifta med svenska flaggan hur mycket du vill, men snälla du, ta det inte personligt om någon annan viftar med en annan flagga! 
Och jag är så himla less på folk som tror att de är tuffa för att de snackar skit om ”PK-maffian”. Du framstår inte som tuff för fem öre för att du kritiserar dem som har en nyanserad syn på människor. Du framstår som korkad!


Nu står vi inför nya tider. Tider där människor flyr för sina liv. Tider där svälten och eländet blir synligt även för oss. Tider där alla goda krafter som finns, behövs för att bekämpa dem som, i rädsla och förvirring, blivit svartvita och hamnat fel i sina tankar. Och tider där vi i första hand bör göra två saker. 
Bekämpa terrororganisationer som IS med flera så att folk kan bo där de vill och i nuläget hjälpa dem som är tvungna att fly för att överleva. 
Det är hårda tider nu. Och är det hårda tider för andra så är det det samma för dig. För vi lever nämligen på samma planet. Insatser behövs på bred front. 
Tvinga alla medlemsländer i EU att hjälpa till! Om Rumänien vägrar erkänna problemet med romer, möt dem med sanktioner! 
Om Ungern tänker fortsätta bygga murar mot omvärlden, då vill de väl inte vara med i EU då och bör uteslutas! 

Det handlar inte om det och det och det lilla landet som tror att de är en egen planet! Och det handlar inte om att du låter dig störas av tiggaren utanför din affär eller kvinnan med sjal eller någon som uttrycker sig på dålig svenska. 
Världen kretsar, som sagt, inte omkring dig. Ansträng dig lite! Det handlar om att alla måste hjälpas åt. 

Tänker du resa dig upp från maten på ditt köksbord och lämna din bostad med tak över huvudet och hjälpa till? Eller tänker du göra ännu ett meningslöst test på facebook? 

Tack för ordet! 

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Helt sanslöst!

Tack för allt, min fina pälskling

Två blev en