Vems är egentligen felet?

Vems är felet när något går illa liksom? 

"Nu är hon inte klok", tänker ni. Det beror väl på vad som gått illa och vilka som är inblandade? 

Ja, självklart är det så. 

Om full hen kör ihjäl någon är det förstås hens fel. T ex.

Men det finns också gott om människor som försöker pådyvla oss en syndabock i olika lägen. En syndabock som inte alls har med saken att göra. Det är, sedan länge känd, retorik att föra fram sina argument genom att visa på en konflikt som egentligen inte existerar. 

Hitler är ju ett lysande exempel som de flesta känner till. I Tyskland levde kristna och judar i hyfsat samförstånd innan Hitler fick sin idé om att allt var judarnas fel. 

I mindre skala - än så länge - ser vi nu denna retorik framföras här i Sverige och i flera andra länder av partier som vädjar till folks enkelhet och längtan efter svart-vitt tänkande. 

I sociala medier delas dessa budskap friskt. Tant Agda, 87 får ingen sylt till pannkakorna på torsdagarna eftersom det nya asylboendet kostar så mycket. Den utarmade äldrevården beror på de höga kostnaderna för invandringen. m.m. 
Utgifter ställs i motsats till vartannat och en konflikt skapas där ingen konflikt egentligen finns!

Till dig som delar sådana här texter vill jag bara säga: 
Du är lurad! Du har gått på ett gammalt retoriskt knep!

Har du någon gång ifrågasatt varför tant Agdas brist på sylt aldrig ställs i relation till fallskärmar och politikers skyhöga löner? Varför är det aldrig landstingens satsningar på konst och kultur som är orsaken till sjukvårdskrisen? (Tro nu inte att jag har något emot konst och kultur, jag tar bara ett exempel.)

Eller tänk om lärarbristen och personalbristen inom vård- och omsorg är ditt fel och inte invandrarnas? Tänk om det är de sänkta skatterna som gjort att du fått mer i plånboken som skapat problemen? 

Grotesco har parodierat ovanstående på ett helt underbart sätt i en sång som alla skrattar åt och ingen tar på allvar. Att det hela skulle vara bögarnas fel är så absurt liksom... 
Ungefär lika absurt som att det är invandrarnas fel att tant Agda inte får sin sylt... Sug på den du! 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Helt sanslöst!

Vila i frid, lilla fina mamma

Min vardag