Jul, jul, strålande jul

Ja, årets jul har verkligen varit strålande! :)
I vanlig ordning träffade vi alla våra barn dagen före julafton. Med respektive och barnbarn är vi nu 20 stycken. Dock var det "bara" 19 som skulle sitta och äta för minsta barnbarnet äter bara sin mammas mat än så länge. 

Det blev fullt hus här, som ni förstår och matlogistiken var noga planerad för att allt skulle vara klart ungefär samtidigt. 

Till "förrätt" blev det lite småplock av ostar, nötter och ölkorv. Mer mingelmat än förrätt kanske. 
Varmrätten bestod av helstekt fläskfilé med timjan som huvudkrydda samt kycklingrullar med färskost med vitlök och örter samt salvia. Till det serverades potatisgratäng till alla utom mig som fick rättikagratäng istället. Och så ost- och broccolibiffar till gängets vegetarian. 

Det är en utmaning att laga mat till så många. Det tog tid. Jag stod i köket i sex timmar, haha. Men det är så sjukt roligt!! Och jag är så glad att jag orkar. Fantastisk känsla! 

Efter julklappsspelet, där paketen innehöll en salig blandning av böcker, praktiska saker, stickat och virkat m.m. gav vi oss på efterrätten som var hemmagjord vaniljglass med diverse tillbehör. 

Vi umgicks och hade kul. Barnbarnen, särskilt de två treåringarna, stojade runt och lekte, matplatsen fick möbleras om så att alla fick plats och soffgruppen svalde bara en del av gänget så resten fick sitta på golvet. Hunden, som är vallhund, hade fullt upp att hålla koll på den plötsligt kraftigt förstorade flocken. Han var mycket nöjd med detta. Det var trångt men gemytligt kan man säga. 
Dagen före julafton är en av årets stora höjdpunkter för det är enda gången på året vi träffar alla samtidigt. 

Och den är även starten på några dagars samvaro med mina älskade barn. Oftast ses vi inte på hela hösten för det brukar vara fullt upp med annat. Och dottern har bott utomlands denna höst så vi håller kontakt via nätet och per telefon. Då är det extra skönt att verkligen kunna krama om dem när vi äntligen ses. Jag ville knappt släppa taget när de kom innanför ytterdörren. :)

Själva julafton spenderades med en del av kära släkten. Vi åt gott och hade trevligt och blev proppmätta i sedvanlig ordning. Alla var glada över sina julklappar och stämningen var mysig. 

Idag har det varit en mycket lugn dag, vilket var behövligt. I morgon blir det heller inget högre tempo precis. 

Ja, jag är mycket nöjd och belåten med årets jul. Och tacksam. Mycket tacksam. Vi har åtta barn som mår bra och har en tillvaro som funkar för dem, det är verkligen något att vara tacksam för! 

Med önskan om god fortsättning!

Kram





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Helt sanslöst!

Vila i frid, lilla fina mamma

Min vardag