Kan vi kanske fokusera där fokus behövs?

Kan vi kanske fokusera på de många?

Flyktingsituationen i världen engagerar många nu och många olika artiklar med olika infallsvinklar delas i sociala medier.
Rasism är ett angeläget ämne.  Och det är bra. Mycket bra! Rasism behöver dras fram i ljuset och ventileras.

Jag vet flera som förnekar att de är rasister, men som gärna delar väldigt rasistiska inlägg. Ofta beror det på rädsla och okunskap.
Det är så med rasism, förutom att den oftast bottnar i just rädsla och okunskap, att den finns överallt. Bland alla människor, i alla läger.
Och rasism är vad media älskar att rapportera om just nu! Så till den milda grad att hela världen tycks bestå mest av rasister.

Enbart idag har jag läst delade artiklar om svenskars rasism och icke-rasism och ungefär det samma om människor av annan nationalitet. Någon delar raskt och utan eftertanke artiklar om minsta misstag en utlandsfödd begår. Någon annan delar lika snabbt sin syn på invandrarnas rasism som om det vore en allmän sanning.  Ytterligare någon försöker försvara sig genom att peka på andras tillkortakommanden.

Men låt oss nu fokusera på det som media INTE rapporterar om! Det vill säga om alla vettiga, hyfsat intelligenta människor som finns här på jorden. Vi som accepterar andra, som vill andra väl och som inte skriker ”RASIST” för minsta lilla. Och då menar jag såväl infödda svenskar som människor födda någon annanstans.

För det är vi, dessa människor, som är i majoritet. Det är vi som betyder nåt! De som har mängder av fördomar och bär sig illa åt, såväl svenskar som ickesvenskar, är bara en liten klick, som inte alls gjort sig förtjänt av den uppmärksamhet de får.

Kan vi hejda oss lite… och inse vad som faktiskt händer just nu. Människor, i nuläget mest människor från Syrien, behöver vår hjälp. Ja, de kommer i massor. Nej, de är inte lyxflyktingar. De är, i många fall, välutbildade människor som flyr för sitt liv. De har haft bra jobb, bra bostad, ungefär samma standard som oss i sitt hemland. Men deras liv är jämnat med marken! Det handlar inte om lyx. Det handlar om vanliga människor som du och jag, som är vana vid ungefär vår standard, som inte har något alternativ om de inte väljer att dö. Och de behöver mat, varma kläder och trygghet. Är det så himla svårt att förstå?

Oavsett vad du tycker om tiggare utanför din ICA-affär eller fördomsfulla personer oavsett ursprung, så kan du säkert avvara en filt, en varm tröja, några sockar, lite mat eller en hundring, eller…?

Det handlar inte om dig! Det handlar om att visa helt vanlig jävla medmänsklighet! Sånt som du skulle behöva om det var du som var tvungen att fly för livet.  Försök, om så för en enda sekund, att tänka dig in i det.
Det handlar om X som vägrar att bo i ett mögligt hus utan el och värme. Skulle inte du göra det samma? Skulle du uppskatta att bli beskylld för otacksamhet då? Det handlar om människor som är helt utmattade efter att ha vandrat i dagar och veckor och sett värre saker än du i din fantasi ens kan föreställa dig. Skulle inte du få tokspel för minsta lilla då? Det är människor som mist barn, bröder, systrar och föräldrar och som är utom sig av sorg. 

Jo, jag förstår att du är rädd. Jag förstår att allt som händer nu rubbar din trygga tillvaro. Men det hjälper dig inte (och inte nån annan heller!) att du stänger dig inne med snäva argument och delar allt vad du kan som är negativt om invandrare. Du stänger bara dörrar som begränsar dig själv.

Hjälp till istället! Det känns bra i hjärtat och magkänslan. Och du kanske lär dig något nytt på kuppen. Det är nya tider nu och hur du än värjer dig kan du inte undvika dem.







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Helt sanslöst!

Tack för allt, min fina pälskling

Två blev en