Vart är världen på väg?

Med förfäran undrar jag vad som händer i vår värld, både i närheten och "långt där borta"?
Hatet, kallsinnigheten och egoismen verkar breda ut sig med en rasande hastighet!

Den absoluta förstaplatsen i människoförakt går förstås till IS och Boko haram, men talibanerna ligger ju inte långt efter.
Sen har vi Putin i Ryssland som har väldigt underliga idéer om folk med vissa sexuella läggningar bl a.
SD firar ju triumfer liksom de andra främlingsfientliga partierna i Europa.
Kvinnoföraktet och främlingsfientligheten verkar ha ökat över lag.
Men "vanligt folk" är också på god väg.
Föraktet för de som "inte är som vi" är utbrett och det verkar vara helt ok att spotta och sparka på de som redan ligger.

I mina ögon är inte de som uttrycker förakt i "det lilla" ett dugg bättre än de som tar till det verkligt tunga artilleriet.
Möjligtvis kan okunskap och bristande intelligens vara en förmildrande omständighet, men det kan man ju inte anklaga särskilt stor del av befolkningen för.

Politikerna silar mygg och sväljer kameler. Feministerna går i taket över blondinskämt men tiger still inför kvinnlig omskärelse. Sjukskrivna föraktas av skattemotståndarna vilka själva gärna åtnjuter den subventionerade vård de vill förneka andra.

Det är dags att vakna! Jorden är liksom rund, det har vi vetat rätt länge. Vi, på vår lilla fläck av klotet, kan inte isolera oss från resten. Den tiden, då vi fick nyheter från grannstaden två månader efter det hade hänt, är sedan länge förbi. Vi är medmänniskor allihop och bör uppföra oss som sådana. Att möta det annorlunda, det svaga, det främmande med hat och förakt är medeltida, ointelligent och en väg som är så fel att gå som den kan bli.

Så låt oss vara vänliga och empatiska men också sätta ner foten och peka med hela handen, när någon har för avsikt att göra någon annan människa illa, i det lilla såväl som det stora.

Tack och lov har jag en större mängd vänner som är vänliga nog att inse att vi måste försöka hjälpa där vi kan, medmänskliga nog att känna empati och intelligenta nog att försöka förstå det som kan verka obegripligt vid första anblicken. Heder åt er!




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Helt sanslöst!

Tack för allt, min fina pälskling

Två blev en