Julstress... eller inte?


Nu närmar sig julen och det är lätt att stressen och kraven ökar.

Vad är viktigast för dig till jul? För min del är det att mina tre barn kommer hem (de bor alla på annan ort) och vi får umgås, kramas och prata. Resten är bara ”garnityr”.

Fråga dig själv vad du ”måste” i jul. Men fråga dig också VARFÖR du måste det?

Måste du baka en massa för att du tycker det är urkul och mår prima av det, så baka för tusan!
Måste du baka för att alla andra förväntar sig det trots att du egentligen inte orkar, så låt bli! Vad alla andra förväntar sig är inte ditt problem. Tala bara om för dem i förväg vad de kan räkna med och inte, så hinner de acceptera tanken. ;)

Måste ditt hem vara kliniskt rent med nyputsade fönster, välhängd gran och fyrtiofjorton tomtar överallt? Om du mår bra och kan fixa allt det utan att stressa ihjäl dig så är det finfint. Om inte, så låt bli. Det blir jul ändå och ingen ser ändå dina skitiga fönster i vintermörkret. Dessutom har alla massor av annat att tänka på än huruvida dina fönster är smutsiga eller rena.

Kom ihåg att i närmaste mataffär finns färdigkokt skinka och det mesta av allt du kan behöva äta till jul. Godis, vörtbröd, lutfisk… allt finns där klart att köpa. Lite charmlöst, kanske du tycker? Ja, men du blir själv lätt charmlös om du ligger som ett vrak på julafton och inte orkar umgås.

Prioritera det som är viktigast för dig och unna dig vila mellan varven. Orkar du inte själv fixa det du vill fixa så är orden ”Hjälp mig” bra att yttra till nära och kära med vänlig men tydlig stämma.

Prova en ”laid back” jul i år. Låt det vara lite slappt så där. Och lär dig njuta av att det blir en trevlig jul i alla fall. Låt disken stå och sjunk ner i fåtöljen med julklappsboken och chokladasken.

Du behöver inte vara så duktig. Det blir jul ändå och ditt värde som människa hänger inte på vad du presterar och inte.

Ha en god jul!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Helt sanslöst!

Tack för allt, min fina pälskling

Två blev en