Det här med rekommendationer



Ja, ordet rekommendationer är och har varit vanligt förekommande det senaste året.

I Sverige är vi mycket för rekommendationer. Vi har nämligen lite svårt för det här med tvingande lagar och förordningar, för att inte säga omöjligt.

Så svenska myndigheter utfärdar rekommendationer.

Rekommendationer är minsann inte fy fan! De är inte till för vem som helst!

Nej, rekommendationer är till för folk som innehar hyfsad intelligens, tankeförmåga och sunt förnuft. De som inte kan följa rekommendationer påvisar tydliga brister i dessa egenskaper och förmågor.

Eftersom en del personer, som faktiskt hörs och syns mycket främst i sociala medier, verkar ha väldigt svårt för detta med rekommendationer vill jag drista mig att förtydliga något.

Låt oss titta på några av de rekommendationer vi fått under pandemin och vad dessa faktiskt betyder i klartext.

- Håll avstånd. Du ska alltså tänka noga på att inte vara för nära människor du inte brukar vara nära. Alltid. I alla sammanhang.

- Tvätta händerna ofta och länge. Du har säkert tillgång till tvål och vatten? Använd dessa. Hitta på en ramsa, sjung en refräng, be en bön eller vad som helst som varar i 20-30 sekunder och under samma tid tvättar du händerna. Det är inte så svårt.

- Undvik trängsel i t ex köpcentra, affärer, lokaltrafik m.m. Denna rekommendation betyder att om det är många människor samlade på en och samma plats ska du inte göra saken värre med att samlas där du också. Det hjälper inte att du tycker att du måste besöka detta ställe just där och då. Du ska låta bli det och du dör inte av det.

- Om du fått för dig den vansinniga idén att åka utomlands, eller om jobbet tvingat dig till detta, är rekommendationen att när du åter sätter din fot på svensk jord, ska du testa dig och därefter vara i karantän en vecka samt testa dig igen på dag fem. Detta är inte förhandlingsbart. Bara gör det. Testerna samt karantänen får du själv bekosta om det är en semesterresa, så tänk dig för innan du bokar en solsemester nu. Om du planerar att boka en veckas resa bör du ta ledigt i två, för karantänen. Och både ledighet och tester måste du räkna in i din budget. Annars är du ansvarslös och dum och det vill du väl inte vara?

Det kanske räcker med exempel nu? Annars har jag fler om du behöver, säg bara till!

Du kanske hör till dem som avfärdar det hela med att ”men det är ju bara en rekommendation”?

Jag har sett ganska många sådana kommentarer faktiskt. Människor som tycker att så länge det ”bara” är en rekommendation som inte kan ge någon påföljd, är det inget att bry sig om.

Om du hör till dem, vill jag säga att du har helt rätt, du kan inte få hårda straff och kännbara böter om du bryter mot en rekommendation. Du framstår ”bara” som ansvarslös och korkad och riskerar att smitta andra som, i värsta fall, blir svårt sjuka eller t o m dör. Om du känner dig bekväm med detta är det helt ok med mig. Min syn på dig som människa lär ändå inte röra dig i ryggen. Fast du står inte högt i kurs hos mig, men förmodligen skiter du i det också eftersom du verkar vara en person som skiter i allt som inte gynnar dig själv.

Som sagt, rekommendationer är inte för vem som helst. Det krävs en viss kompentens, ansvarskänsla och intelligens för att inse nyttan av dessa.

Vissa har den, andra inte.

Vad som ingen kan förneka dock, är att rekommendationer är till för att följas. Annars finns det ju ingen anledning att utfärda dem, eller hur?



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Helt sanslöst!

Tack för allt, min fina pälskling

Två blev en