I fädrens spår - till Broddarp och Hallanda

Idag var det äntligen dags för ännu en liten utflykt i släktforskningens tecken. :) Oerhört spännande och intressant för en nörd som mig. ;)

Mor, syster och jag drog iväg på förmiddagen för att besöka Hallanda säteri i Broddarp. Detta är verkligen en historisk plats med många dramatiska händelser bakåt i tiden, vilket känns mycket spännande. 

I hundratals år har människor bott på denna plats, ja kanske i över tusen år? Det finns flera fornlämningar i trakten.

Anledningen till vårt besök på Hallanda var att säteriet ägts av våra förfäder under långa tider. Ätterna Kafle, Belfrage och Lilliehöök har bott där.

Nutidens Hallanda är ett underbart hus som kan hyras för semester, läger, avkoppling, jakt och annat. Det ligger i helt sanslöst vacker natur långt ute på landet och man hittar dit via smala, krokiga, vackra vägar.



Här kan du läsa mera om Hallanda:

Hallanda på Facebook
Hallanda


Det finns många historier om Hallanda. Den förste av ätten Kafle som bodde där hette Matts och han är min fars farmors farmors mormors mormors farfars farfars far. *S* Då pratar vi tidigt 1500-tal.

Om honom berättas att han ”höll med Sten Stures enka och
gjorde Danskarna avbräck 1520. Hans sätesgård blef 1529 bränd och hans egendom sköflad, för det han ej velat göre ett med de öfriga Westgötaherrarne, som i Larf varit församlade, utan afrådt meningen från uppror.” (ur Svenska Adelns ättartaflor)

Han gick alltså emot övriga adelsmän i Västergötland och ställde sig på kung Gustav Vasas sida och höll ett tal på tinget på Larvs hed. Upproret mot kungen kom ändå till stånd men slogs ned och initiativtagaren tvingades fly till Danmark. Där lejde han en mordbrännare som reste till Hallanda och brände ner säteriet. Kungen tillsatte en utredning för att gripa mordbrännaren, vilket lyckades. Mordbrännaren visade sig vara en dansk brevbärare som tydligen ville inleda en ny karriär! :D

Männen i släkten Kafle var kända för sitt häftiga humör och hetsiga temperament. En liten bit bortåt vägen, innan man kommer fram till Hallanda, står vid vägkanten två stora stenar. Sägnen berättar att en av herrarna Kafle red ut i ett åskväder, upp på en närbelägen kulle och knöt näven mot himlen och ropade: "Mullra du och för oväsen uppe i himlen, så gör jag det på jorden!" och strax ska blixten ha slagit ned och förvandlat ryttaren och hans häst till de två stenarna vid vägkanten.

 Stenarna lär dock ha daterats till förkristen tid.

En annan historia som berättas är att någon av herrarna Kafle - kanske Matts, kanske hette han Nils - gjorde en mjölkpiga med barn på Hallanda. Inte nog med det, senare slog han ihjäl den stackars pigan med en träskovel! Vid hans begravning lär byfolket ha tillverkat en "nidvapensköld", en sorts parodi på släkten Kafles vapensköld, där bakgrundsfärgen ändrats till rött för att beteckna den stackars pigans blod, där höken förvandlats till en duva som skulle symbolisera pigan, hjälmen ändrats för att mera likna en döskalle och plymerna ska föreställa änglavingar. Alltihop målat och tillverkat med en träskovel som grund. Detta "nidvapen" finns ännu uppsatt i Broddarps kyrka och ser ut så här:

 
 
 
Ätten Kafles riktiga vapensköld ser i själva verket ut så här:




Under Kalmarkriget (tidigt 1600-tal) kom danskarna till Hallanda och slog läger på en mosse. Ägare till säteriet var på den tiden troligen Matts Kafles son, Laurents "Lasse" Kafle. Danskarna bjöds in till Hallanda och fägnades med mat och rikligt med brännvin från Hallandas eget bränneri, som tros härstamma åtminstone från 1300-talet:



Nästan redlösa slocknade danskarna i sitt läger på mossen, var på byfolket tände eld runt mossen så att de flesta av danskarna brändes till döds. Mossen kallas än i dag för Svartemosse. De danskar som lyckades fly slogs ihjäl på en kulle som nu bär namnet Skalleberg. En enda dansk lär ha överlevt och hans ättlingar ska bo i trakten än idag. :)

När Laurents "Lasse" Kafle dog begravdes han i dåvarande Broddarps kyrka, där alla tidigare "Kaflar" var begravda. Kyrkan blev så småningom i dåligt skick och för liten i storlek och revs för att ge plats åt en ny kyrka. Alla släkten Kafles gravstenar förstördes utom Lasses, som idag finns inmurad i kyrkväggen i nuvarande Broddarps kyrka som byggdes 1898.



 
På Broddarps kyrkogård hittade vi även graven efter farfars far, indelte soldaten Klas Hernqvist. :)

 
På det hela taget en mycket givande och intressant dag! Tusen tack till Hallandas nuvarande ägare samt "släktens  historiker" som tog emot oss med visning av ägorna, intressanta berättelser och information och god fika! :)



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Helt sanslöst!

Tack för allt, min fina pälskling

Två blev en